top of page
Search
  • greinerbalazs

Almás-mandulás torta Párizsból

Updated: Nov 11, 2023

Esztikém, olyan örömet okoztál azzal, hogy még repetáztál is ebből a sütés előtt, hidd el, sokkal

szebb sütiből, arról nem is beszélve, hogy még Ákos is kétszer kért belőle, aki ugye folyamatosan válogat, semmi nem elég jó neki, édességek terén pláne hisztis, szóval leírom neked még most, mielőtt elfelejtem, hogy is csináltam.



Kezdjük a hozzávalókkal, nyugtasd meg Ákost, nincs benne egy szem porcukor sem, nem kell, hogy a hideg rázza szegényt.



Hozzávalók:

A tésztához

150 g finomliszt

150 g kristálycukor

80 g vaj

1 pohár joghurt

3 egész tojás

1 zacskó Bourbon vaníliás cukor

1 zacskó sütőpor


A mandulás krémhez

100 g darált mandula

100 ml tejszín

80 g vaj

80 g kristálycukor

egy kis tej


Feltét

2 db Golden alma

fahéj

kristálycukor


Lusta asszony süteménye ez, bármilyen hihetetlen is ez abból kiindulva, hogy milyen isteni finom! A tésztához a hozzávalókat csak össze kell keverni: szárazak first: liszt, cukor, sütőpor, vaníliás cukor, és ha Laci csinálta volna, a só, de én most már be merem vallani, nem tettem bele.  A 3 egész tojást egy kézi habverő segítségével elkevered a szárazakkal, közben felolvasztod a vajat a mikróban, vigyázz, most még nincs cigiszünet! Ha már kéznél a vaj, amit remélem most is a legjobb áron vettél, kenj ki vele egy olyan pités tálat, amit nálunk láttál, aztán ha jól összekutyultál mindent, öntsd bele, amit eddig csináltál! A joghurtot ne felejtsd el!


Ha akarsz, most kimehetsz cigizni, de engem például ezen a ponton már izgatott, hogy mi lesz ebből a mandulás krémből. A mandulát aprítóba teszed, összekevered a cukorral, majd elkevered a szintén olvasztott vajjal, majd azzal a kis tejszínnel. Ha nem lenne elég folyós a tejszín hozzáadása után, tegyél hozzá egy kis tejet, megmondom őszintén, nekem kicsit megbillent a tejesdoboz, mert már izgattak a Golden almák. Ha ez nem elég segítség, hívjál föl Facetime-on, megbeszéljük! Ha ezen is túl vagy, kanalazd rá szépen a tésztára a krémet és láss csodát, nem keveredik! (Még!)


Almapucolás következik, én persze először szeleteltem, utána szenvedtem a pucolással, ráadásul a hámozó a mosogatógépben volt, ne is kérdezd, Esztikém, ne is kérdezd! A két alma, amit adtam, elég lesz, szép vékony cikkekre vágd fel őket, aztán szépen körbe-körbe rakosgasd a cikkeket, ahogy Monica Geller tenné, vagy ha úgy tetszik, szerencsekerekesen. Szórd meg bőven fahéjjal és kristálycukorral, remélem, közben melegszik már a sütő 180

fokra! Nem mondtam, hova figyelsz??? Ha meleg a sütő, mehet is be kb. 70-75 percre! Tudod, milyen fura vagyok, én végig moziztam, minden alma elsüllyedt! Szóval ha szép képet akarsz róla, sütés előtt fotózd! Ne ijedj meg, ha megbarnul, a cukor meg a fahéj már csak ilyen.


Várd meg, amíg kihűl! Ha jó lett, szívesen kóstoljuk, ha nem sikerült, neked meg ki mondta, hogy tudok franciául?!  Ő a hibás:



Csók-csók-puszi-puszi!

88 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page